İki yavru fok Anamur ve Gazipaşa arasındaki kıyılarda doğaya salındı

SAD-AFAG tarafından Foça’da sürdürülen ve iş insanı Mustafa Koç’un destekleri ile 3,5 aylık titiz ve emek yoğun rehabilitasyon ve bakım çalışmalarının ardından,  iki yavru Akdeniz foku, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve SAD-AFAG işbirliğiyle, Anamur ve Gazipaşa arasındaki kıyılarda 2 Nisan 2011’de doğaya salındı.

Yavrular önce Foça’dan Mersin – Bozyazı’ya transfer edildi; sonrasında ise deniz yoluyla salınma noktasına götürülmek üzere Bozyazı limanında Sahil Güvenlik botuna aktarıldı. Yavrular daha sonra Sahil Güvenlik botu ile salınacakları kıyıya taşındı ve dikkatlice seçilen ücra bir kumsalda doğaya salındı. Foklar salındıktan sonra kumsalda yaklaşık beş dakika kaldılar; ardından sırayla denize girdiler. Birbirlerinden ayrılmadan, birlikte hareket ederek denizde kayboldular. SAD-AFAG, Sahil Güvenlik ve Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, foklara ait gözlem kaydı ve veri toplamak amacıyla salınma gününden beri alanı izlemekteler. Alandaki araştırmalarda, belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından Anamur, Melleç ve Kaledran’daki yerel halk ve balıkçılar ile yapılan görüşmelerde şimdiye kadar fok gözlem kaydına rastlanmadı; yerel halktan herhangi bir yaralı, hasta, ölü veya insanlara yaklaşan fok bilgisi alınmadı. Çevresindeki ve Türkiye’deki diğer kıyılara oranla bu alan görece daha az nüfus yoğunluğuna sahip ve çok daha az balıkçılık faaliyetleri sürdürülüyor.

Yavru Akdeniz foklarına rehabilitasyon sırasında uygulanan yeni besleme tekniği SAD-AFAG tarafından ilgili kuruluşlarla paylaşılacaktır. Önceden tüm dünyada ve Türkiye’de sadece midelerine zorla hortum sarkıtılarak ve huniden balık püresi verilerek yapılan besleme yöntemi son derece zahmetli, bazı riskler içeren ve masraflı bir yöntem. SAD-AFAG dünyada ilk defa öksüz yavru foklara bakım altında kaptan kendi kendilerine balık püresini yemelerini alıştırmayı başararak bir devrim gerçekleştirdi. Rehabilitasyon altındaki öksüz foklara uygulanan bu yeni yöntem dünyada ilk defa uygulanmış olmasının yanısıra; zaman, efor ve paradan tasarruf edilebiliyor. Ayrıca besleme zamanlarında insana alışma olasılığını en aza indiren bu yöntem ile yavruların bakıcılarla daha az etkileşime girmesi de sağlanmış oluyor. Video için lütfen bkz: Yeni bir Akdeniz foku yavruları besleme şekli

SAD-AFAG olarak, iki Akdeniz foku yavrusunun deniz transferi ve doğaya salınması sırasında gösterdikleri işbirliği için Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı, Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne ve sağladığı tüm sponsorluk desteği için Sn. Mustafa Koç’a teşekkür ediyoruz.

© Cem Orkun Kıraç ve Nesimi Ozan Veryeri, 2011 SAD-AFAG


Sahil Güvenlik botu SAD-AFAG salma ekibini kıyıya götürüyor.


Yavru Akdeniz fokları seçilen kumlu çakıllı kumsalda taşıma torbaları açılarak serbest bırakıldı.

 


Yavru foklar Gazipaşa ve Anamur arasındaki kumsalda özgürce gerçek yaşam alanlarına kavuştular.

 


Artık sağlıklı olarak, tekrar el değmemiş yaşam alanlarındalar…