24-26 Kasım 2015 tarihlerinde Sardinya adasında gerçekleşen MEDPAN “Akdeniz Deniz Korunan Alanlarında Sürüdürülebilir Turizme Doğru; Bölgesel Deneyim Paylaşımı” adlı çalıştaya SAD davet edildiği üzere Derneğimiz katılım sağladı.
Toplantıya SAD dan Cem O. Kıraç ve aynı zamanda Dokuz Eylül Üniv. DBTE Öğretim görevlisi Doç. Dr. Harun Güçlüsoy katılım sağladı. Toplantılar öncesi, etkinliğin ilk günü olan 24 Kasım’da katılımcılar Sardinya’nın batısında yer alan Oristano bölgesinde Sinis Deniz Korunan Alan bölgesini ziyaret etti ve İtalyan yetkililerden bu deniz ve kıyı koruma alanında korunan alan yönetim planlaması ve alan hakkında yerinde bilgiler aldılar. MedPan “Sürdürülebilir Turizm” toplantısına tüm Akdeniz havzasından; İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Arnavutluk, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Tunus, Cezayir, Fas’tan gerek ilgili/sorumlu kamu kurumları temsilcileri ile bölgesel çevre koruma Uluslararası Sözleşme Sekreteryaları ve gerekse STK’lar ve Üniversitelerden temsilciler katılım sağladı. Toplam yaklaşık 130 temsilcinin yer aldığı toplantılar 5 gün sürdü ve Sardinya’nın Cabras köyünde tamamen yerel turizm işletmelerinden hizmet alınarak gerçekleşti.
SAD-EKOG un 2013 ve 2014 senelerinde MEDPAN ve UNDP GEF-SGP’den destek alarak yürüttüğü “Türkiye’de Sorumlu Amatör Balıkçılığın Geliştirilmesi” projesi ve elde edilen somut sonuçlar anlatıldı. Sorumlu Amatör Balıkçılık, Sorumlu Balıkçılık ve Yasadışı Balıkçılığın Önlenmesinde Karasal Denetimin Güçlendirilmesi adlı birbiriyle bağlantılı 3 ayrı proje hakkında verilen bilgilerden sonra 45 dakikalık soru-cevap bölümüne geçildi. Somut başarılar ve kazanımlar aktarılırken, proje çıktıları katılımcılarla birebir paylaşıldı. SAD adına toplantıya katılan Cem Kıraç ve Harun Güçlüsoy ayrıca, SAD tarafından yürütülen diğer projeler ile deniz-kıyı koruma koruma faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler sağladılar.
27 Kasım günü ise MedPan Genel Kurul toplantısı yapılmış ve 2015 yılı faaliyetleri aktarılmıştır. Kıyı alanları yönetimi ve akılcı kullanımı üzerine birçok önemli bölgesel faaliyet yapan MedPan’ın aktif bir STK olduğu ve birçok Akdeniz STK’sı ile önemli işbirlikleri yaptığı izlendi.
Aşağıda verilen linkler SAD-EKOG tarafından yürütülen ve bu toplantıda katılımcılara aktarılan Sorumlu Balıkçılık ve Sorumlu Amatör Balıkçılık projelerimizi anlatan web sayfalarına aittir.
SAD-EKOG sürdürülebilir bir deniz kıyı kullanımı prensibi çerçevesinde proje ve çalışmalarına devam etmekte.
Bu konuda çalışmak ve katkıda bulunmak isteyenler
[email protected] mail adresinden daha fazla bilgiye ulaşabilirler.
Saygılarımızla,
SAD-EKOG Proje Ekibi